Eté 2017

Thomas en ik hebben niet de gewoonte om onze zomervakanties lang op voorhand te plannen. Verschillende jaren zijn we steeds, na vele figuurlijke omzwervingen, opnieuw voor een week in hetzelfde vakantiehuis in Toscane terecht gekomen. De jaren waarin we niet genoten van de Italiaanse zon, vertrokken we naar het land van bestemming met enkel een logeerplek gereserveerd op de eerste stopplaats en boekten we onderweg telkens voor de volgende halte.

Dit jaar was het niet anders. Onze verschillende reisplannen brachten ons achtereenvolgens naar Nederland (we hadden een 4-steden-tocht voor ogen) – naar Italië (of wat had je gedacht) – naar Denemarken (want Leon bleek, tijdens enkele zeer zomerse dagen, toch niet zo een fan van warm weer) – om dan uiteindelijk in Frankrijk uit te komen (want Denemarken was misschien toch iets te ver rijden voor Leon).

Maar dit jaar was toch anders. Dit jaar reisden we niet met z’n tweeën maar met z’n drietjes. En reizen met een kleine baby vraagt doorgaans toch iets meer voorbereiding. En zo geschiede het dat we zowaar 3 weken voor afreis (woehoew, 3 volle weken) onze eerste twee stopplaatsen hadden gekozen, Amiens en Nantes, en zelfs logeerplaats hadden vastgelegd voor onze eerste volledige vakantieweek.

Naar Frankrijk dus. Een voor mij, op enkele uitzonderingen (zoals Parijs uiteraard) na, onbekend land. Had je mij op voorhand gevraagd om Bretagne aan te duiden op de kaart, ik had er compleet naast gezeten. In mijn hoofd wordt Frankrijk steevast geassocieerd met zonnig weer,  dus bij het inpakken van de koffers waren zwembroek en bikini even snel ingepakt als de beslissing was genomen om regenjassen thuis te laten (hoewel ik volgens Thomas onze halve kleerkast had ingeladen waren deze toch achtergebleven). Maar blijkbaar is het in Bretagne vaak een typisch Belgisch weertje en waren die regenjassen of een dikkere trui toch af en toe welkom geweest 🙂

“Hoofdbrok” van onze reis was Nantes: een creatieve en artistieke stad waar heel wat te beleven valt. Doorheen heel de stad loopt een groene lijn die je langs allerlei arty bezienswaardigheden brengt, bijvoorbeeld de neon-ringen van Daniel Buren die ’s avonds de kade verlichten. Tijdens de zomermaanden wordt telkens weer een kunstenfestival georganiseerd “Le Voyage à Nantes” waarvoor tijdelijke kunstwerken of exposities worden opgetrokken. Een wandeling langs de groene lijn bracht ons bij La Cantine du Voyage, gelegen op het DOK-achtige Parc des Chantiers op het Quai des Antilles: een pop-up restaurant waar je zowel ’s middags en ’s avonds terecht kan voor steeds eenzelfde gerecht (gebraden kip met frietjes), vergezeld van een slaatje met groenten gekweekt in de eigen moestuin van La Cantine.

Herinneren jullie zich nog de reuzeolifant die in 2006 een tochtje maakte in Antwerpen? Deze olifant is afkomstig uit Nantes en te bewonderen (en te bestijgen) op zijn wandeling op het Ile de Nantes. In de Galerie des Machines zagen we nog enkele andere prachtige bewegende creaties van La Compagnie de l’Ile en we beloofden Leon alvast om in 2022 terug te komen om hun nieuwste creatie (l’Arbre aux Hérons) te komen bewonderen.

Ik had bij het eten van een petit-beurre koekje nog nooit aandacht geschonken aan de tekst die om dit koekje vermeld staat: “LU Petit Beurre Nantes”. De voormalige koekjesfabriek, waar de roots van het petit-beurre koekje liggen, is nu herbestemd tot een cultureel centrum met bar, expositieruimtes, een hammam en een book shop (Le Lieu Unique).

We deden uiteindelijk 4 steden aan: Amiens, Nantes, Rennes en Caen. We logeerden in 2 AirBnb’s en 2 hotels, samen goed voor 9 overnachtingen en een reisje van 11 dagen, inclusief heen- en terugrit. Niet slecht, voor een eerste reis met een kruipende baby van 9 maanden, vind ik zo.
We reisden op Leon’s ritme, met regelmatige tussenstops op terrasjes of in koffiebars, en zelfs al eens een take-away of Deliveroo om hem zijn nodige nachtrust te kunnen geven. Maar het werd zeker ook een zeer sociale reis: op pad gaan met een baby zorgt ervoor dat heel wat mensen je uit het niets aanspreken voor een kort gesprekje.

Ik geef graag nog een overzicht van al onze aanraders voor wanneer jullie een van deze steden zouden bezoeken:

Amiens (AirBnB Le 50’s)
* Dasi Frères (koffie & thee)
* La Pena (restaurant)
* Le Bar à Huitres (tapas, fruits de mer)
Nantes (AirBnB)
* La Porcelaine (Aziatisch restaurant)
* Sugar Blue Café (koffie, taart, lunch, ontbijt)
* Talensac markt
* La Cantine du Voyage (zie hierboven)
* Glaz (ontbijt, lunch)
* Sheffersville Café (ontbijt, brunch, bagels)
* Au merveilleux de Fred (merveilleux natuurlijk 😉 )
* Les Machines de L’Ile + La Galeries des Machines (zie hierboven)
* Le Lieu Unique (zie hierboven)
* Passage Pommeraye (19de eeuwse overdekte winkelgalerij)
Batz-sur-Mer
* La Phare (biscuiterie met de lekkerste “galettes bretonnes”)
Rennes (Hotel de Nemours)
* Les Brocanteurs (restaurant)
* La Kitchenette (ontbijt, lunch)
* Café Cortina (lunch, diner)
* Le Comptoir (bar)
Caen (Novotel)
* Keys & co (ontbijt, lunch, koffie, taart)

 

Plaats een reactie