Foodtour in Aalst

Wie mij volgt op Instagram en wie mijn (stok)oude blogberichten heeft gelezen, weet dat ik niet vies ben het verkennen van leuke foodadresjes, in binnen- en buitenland. Dus toen de uitnodiging van Laurien van Visit Aalst en Anniek van Tafelklap in de mailbox viel, voelde ik al spontaan een hongerke opkomen. Het enige horeca-adresje dat ik in Aalst kende (maar nog niet kon bezoeken) was, hoe kan het ook anders, een koffiebar maar ik was heel benieuwd wat de ajuinenstad, naast carnaval, nog allemaal te bieden had.

Vorige zaterdag bleek de perfecte dag voor een citytrip in eigen land. Onder een stralende zon reden Myriam en ik richting Aalst. De Hopmarkt was de plaats van afspraak met nog 13 andere foodbloggers en onze 2 gidsen. In het kantoor van de toeristische dienst toonde een korte film ons wat Aalst allemaal in zijn mars heeft, de ideale inleiding om vervolgens aan onze wandeltocht te beginnen.

Ik geef jullie graag een overzicht van alle leuke plekjes die we vorig weekend aandeden.

Philimonius

The one and only specialty coffeebar in Aalst. Met bonen van Bocca Coffee Roasters uit Amsterdam tovert hij de lekkerste koffies uit zijn Rancilio espressomachine. En barista Jo De Bruyne serveert daar dan nog eens heerlijke homemade taart bij. Helemaal cafeïne naar mijn bek dus. En om het plaatje compleet te maken is Philimonius niet alleen een koffiebar, maar ook nog eens een concept store waar je leuke goodies kan shoppen. Bij de keuze van de merken die Jo te koopt aanbiedt, draagt hij de woorden “lokaal” en “duurzaam” hoog in het vaandel. Mooie sjaals, plaids en tassen van La Femme Garniture, reisgidsen van uitgeverij Luster, …

Ook voor de niet-koffiedrinkers heeft Jo een oplossing bedacht: hij ontwikkelde zijn eigen Philimonius chai-kruidenmix waarvoor je de bereidingswijze ook kan terugvinden op zijn website.

Philimonius – Louis D’Haeseleerstraat 8, Aalst

Huis De Vos

Het oudste kruidenierswinkeltje van Aalst, waar je kaarsen, koekjes, eieren, wasproduct en koffiekoeken naast elkaar uitgestald vindt. We mochten proeven van de huisgemaakte Aalsterse vlaai, gebakken naar het recept van Marijke, the lady of the house, zelf (want het recept voor dit typisch Aalsterse streekproduct dat je online vindt bevat te veel suiker, dixit Marijke) alsook van speculoos die speciaal voor Huis De Vos gebakken wordt. Bij deze stop op onze tour kan ik, om obvious reasons, niet verwijzen naar een instagram-pagina, maar geloof mij, het loont de moeite om jouw ogen ter plaatse te kost te gaan geven.

Huis De Vos (Bij Marijke) – Pontstraat 73, Aalst

Cimorné

Op de site van de voormalige glasslijperij Cimorné vindt je nu een broedplaats voor creatieve zielen. Cimorné wordt, door de centrale aanwezigheid van een houten wielerpiste en de drijvende kracht van fietsenwinkel De Fietserij, ook wel eens het Kuipke van Aalst genoemd. Maar deze fijne locatie heeft meer te bieden dan fietsen alleen. Je vindt er een allegaartje aan leuke winkeltjes en horeca: je kan lunchen bij micro zuurdesembakkerij Gist en taartjes eten bij Lotje Bakt of cadeautjes shoppen bij Kloon Graphics en Drift.

Cimorné – Alfred Nichelsstraat 14, Aalst

Lilly’s Escargots

Je hebt haters of lovers van deze snack… Ikzelf (en alle andere aanwezige foodies) behoorden tot de laatste categorie: een lekkere escargot gaat er bij mij wel altijd in. Waar ik dacht dat je moest wachten tot de kermis was gearriveerd om “karakollen” te kunnen eten, kan dit in dit authentieke kraam aan de Molendries elke dag.

Lilly’s Escargots – Molendries, Aalst

Zuivelshop Keymeulen

Om de boerderij zelf te bezoeken moet je in Hofstade zijn, maar ook in het centrum van Aalst kan je terecht voor alle lekkers dat ze maken bij Zuivelhoeve Keymeylen: uiteraard vind je hier melk, kazen en yoghurt, maar ook voor dessertjes en ijs op basis van hun verse melk ben je hier aan het juist adres. Bij Keymeulen brengen ze hun boerderijdieren groot in diervriendelijke omstandigheden en wordt bewust gekozen voor een kleiner aantal koeien, om hen zo meer levenskwaliteit te kunnen bieden. De kaasschotel die we op onze tocht naar het volgende adres konden meenemen, kon ons alvast van de kwaliteit van hun producten overtuigen.

Zuivelshop Keymeulen – Kattestraat 55A, Aalst / Zuivelhoeve Keymeulen – Babbelaarstraat 169, Hofstade

Tower Hotel – Cockney’s gin

Voorlopig geen brouwerijen meer in Aalst, wel enkele stokerijen waarvan Stokerij Van der Schueren er eentje is. In de rooftop bar van het Tower Hotel werden we getrakteerd op een G&T met de Cockney’s Gin. De oorsprong voor deze gin ligt dan wel in Gent, maar hij wordt al lange tijd in Aalst gestookt. Samen met de verhuis van de stokerij, werd ook het recept aangepast en werden enkele smaakmakers zoals yuzu en roze pompelmoes toegevoegd.

Dit Aalsterse aperitief werd vergezeld van een fijne selectie vleeswaren samengesteld door culinaire slagerij De Jaeger. Alles samen genoten we van een voorgerecht “with a view”.

Tower Hotel – Vrijheidstraat 62, Aalst / Stokerij Van der Schueren – Lion D’Orweg 19, Aalst / Slagerij De Jaeger – Langestraat 9, Aalst

Murphy’s

Een hamburgerhype die vanuit LA is overgewaaid naar Aalst is deze van de “smashed burgers”. Het vlees voor de burgers wordt van zodra het op de bakplaat ligt platgeduwd met een spatel zodat het vlees in zijn eigen vet gekarameliseerd wordt. Bij Murphy’s dragen ze duurzaam en lokaal hoog in het vaandel: hun vlees wordt eigenhandig samengesteld, de sauzen zijn homemade, op de drankenkaart vind je enkele natuurwijnen terug,…

Murphy’s – Molenstraat 12, Aalst

Den Biekerf

Onze tour werd afgesloten in de schaduw van de Sint-Martinuskerk. Daar vind je Den Biekerf, een bruin café waarvan gezegd wordt dat het het oudste café van Aalst is. Destijds werd een deel van de inkomsten van de bierverkoop uit de Aalsterse cafés gebruikt voor de bouw van de Sint-Martinuskerk, tijdens ons bezoek aan Den Biekerf mochten we kennismaken met het Aalsterse stadsbier “Pestkop”, waarvan de naam verwijst naar een Rubensschilderij dat in de kerk bezichtigd kan worden.

Den Bierkerf – Kerkstraat 26, Aalst

Ter afsluiting geef ik nog enkele niet-culinaire sfeerbeelden mee die ik kon maken op onze wandeling doorheen Aalst. Want niet alleen de bezochte horecazaken hebben mij aangenaam verrast, ik keer sowieso nog eens terug voor een dagje ajuinenstad om mijn architectuur-honger te stillen.

Merci aan Laurien (Visit Aalst) en Anniek (Tafelklap) voor de lekkere tocht, merci aan mijn collega foodbloggers voor het fijne gezelschap!

Advertentie

4 gedachtes over “Foodtour in Aalst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s